Archicad 27 Yapay Zeka Eklentisi Kullanım Kılavuzu (AI Visualizer)

Archicad 27 Yapay Zeka Eklentisi Kullanım Kılavuzu (AI Visualizer)

AI Visualizer'a Hoşgeldiniz!

Archicad modellerinizi ilham verici konseptlere dönüştürün!

Archicad'e entegre edilen Stabil Difüzyon teknolojisi ile AI Visualizer, basit toplu modellerden veya daha karmaşık modellerden fotogerçekçi görüntüler veya sanatsal çizimler oluşturabilir. Ayrıca istemlerle konseptlerinizi özelleştirebilir, şekil doğruluğunu ayarlayabilir veya yapay zekanın hayal gücünün çılgına dönmesine izin verebilirsiniz.

AI Visualizer bir ilham kaynağıdır. Temel bir modelle başlayın ve yapay zekanın büyüsünü gerçekleştirmesine izin verin.


AI Visualizer Penceresi

 

1. Sonuç penceresi

“Generate” seçeneğine tıkladıktan sonra konseptlerinizin görüneceği yer burasıdır. Oluştururken yapay zeka tarafından oluşturulan modelin bir ön izlemesini göreceksiniz.

 

2. Temel parametreler

Üretilen sonuçları en çok temel parametreler etkiler. Bunlar; bilgi istemi, şekil doğruluğu ve görüntü boyutundan oluşur.

Prompt (Bilgi İstemi):

Bu, sonucunuzda ne görmek istediğinizi açıklar. Yapay zeka, basit ve kesin yönlendirmeleri anlıyor; dolayısıyla uzun, karmaşık cümlelere gerek kalmıyor, ancak denemekten çekinmeyin.

  1. Konsept olarak nasıl bir bina yaratmak istiyorsunuz? (Örnek: a modern office building.) Çeşitli tür ve stiller deneyin.

  1. Konseptinizin özellikleri nelerdir? (Örnek: a modern house with concrete surfaces.) Belirli ayrıntıları açıklamak için farklı dokular, model özellikleri ve istemlerle denemeler yapın.
  1. Yapay zekanın hangi stili oluşturmasını istiyorsunuz? Yapay zeka varsayılan olarak fotogerçekçi görselleştirmeler oluşturacaktır ancak siz sanatsal sonuçlar da oluşturabilirsiniz! Yaratıcı olun ve çeşitli stilleri deneyin. (Örnek: a realistic architectural color pencil drawing of a modern house.)


  1. Çevre, hava durumu, mevsim ve daha fazlası! Varsayılan olarak yapay zeka, çoğunlukla yaz aylarında gün batımı aydınlatmasıyla sonuçlar üretecektir, ancak bunu değiştirebilirsiniz. (Örnek: a modern house in winter.)

  1. Ayrıca ortamı veya arka planı da tanımlayabilirsiniz. (Örnek: a modern house with a city in the background.)


Shape Fidelity (Şekil Doğruluğu):

Bu, yapay zekanın model geometrisini ne dereceye kadar koruyacağını belirler.

Değer ne kadar yüksek olursa yapay zeka model geometrinizi o kadar fazla korur. Bu, daha az ayrıntıyla daha az yaratıcı sonuçlara yol açar.

Her model benzersizdir. Mükemmel kurulumunuzu bulmak için modelinizdeki farklı gözlem noktalarından şekil doğruluğunu deneyin.


İPUCU: Model geometrinizi korurken yaratıcı sonuçlar elde etmek için şekil doğruluğunu %60-80'de tutun. İlk adım olarak bu değerleri modelinizin biraz yükseltilmiş perspektif görünümüyle birleştirin:


Image Size (Görüntü Boyutu):

Bu parametre, ortaya çıkan görüntünün çözünürlüğüdür. Nesil zamanını etkiler. Daha yüksek çözünürlükler daha yüksek kalitede görüntüler sağlar ancak oluşturulması daha uzun sürer. Varsayılan görüntü boyutu 800x600'dür ancak 1024x1024'e kadar çıkabilir.

3.Advanced Parameters (Gelişmiş Parametreler)

Bunlar ince ayar yapmak için kullanılır. Bunlar “Iterations” ve “Prompt Strength” ten oluşur. Bu parametreleri “Lock Result” özelliğiyle birleştirin (Bkz. 5.).

Iterations (Yinelemeler):

Bu, üretim sürecindeki yineleme sayısını ifade eder. Daha yüksek yinelemeler daha kesin sonuçlar verir ancak oluşturulması daha uzun sürer. Daha az yineleme daha az kesin sonuçlar sağlar ancak daha hızlı üretir. 35 varsayılan değerdir ve iyi bir temel görevi görür, ancak verilen aralıkta denemeler yapmaktan çekinmeyin.

Prompt Strength (İstem Gücü):

Bu, yapay zekanın istemi ne ölçüde takip edeceğini belirler. İstem gücü ne kadar yüksek olursa, yapay zeka istemlere o kadar çok yapışır. Bu, daha az yaratıcı sonuçlara yol açabilir. İstem gücünün düşürülmesi yapay zekaya daha fazla yaratıcı özgürlük verir.

Mükemmel ayarları bulmak için farklı değerlerle denemeler yapın.

4.Yapay Zeka Motoru Ayarları

Bunlar, AI motorunu birçok yönden kontrol etmenize yardımcı olur.

AI Engine Address:

AI Görselleştiricinin AI Motorunu aradığı yer burasıdır. Varsayılan değer yerel bir IP adresi olduğundan AI Visualizer, bilgisayarınızdaki motoru varsayılan konumda arar. AI Engine'i farklı bir makinede çalıştırmak istiyorsanız IP adresini herhangi bir yerel ağ adresiyle değiştirin. Bağlantı noktası her zaman 7860'tır ancak iki veya daha fazla AI Motoru başlatıldığında farklı olabilir.

Start in High VRAM Mode:

Sistem yapılandırmanız, AI sunucusunu hangi modla başlatabileceğinizi etkiler.

  1. Yapılandırmanız önerilen gereksinimleri karşılıyorsa yüksek VRAM modunu (varsayılan kurulum) kullanın.
  2. Yapılandırmanız minimum gereksinimleri karşılıyorsa yüksek VRAM modunu deneyin. Sorun yaşarsanız düşük VRAM modunu kullanın.
  3. Yapılandırmanız minimum gereksinimleri karşılıyorsa düşük VRAM modunu kullanın. Yüksek VRAM modu minimum gereksinimler altında nadiren çalışacaktır, ancak büyük olasılıkla çalışmayacaktır.

Start AI Engine:

Eğer AI Engine'i cihazınıza yüklediyseniz bu butona tıklayarak başlatabilirsiniz. Ancak AI Engine farklı bir cihazdaysa bu düğme çalışmaz ve manuel olarak başlatmanız gerekir.

Stop AI Engine:

Bu düğme AI Engine'i durdurur. AI Engine'de birden fazla kullanıcı varsa bu komutun tüm işlemleri sonlandıracağını ve bazı kullanıcılar için potansiyel olarak veri kaybına yol açacağını lütfen unutmayın.

Restart AI Engine:

Bu düğme AI Engine'i yeniden başlatır. AI Engine'de birden fazla kullanıcı varsa bu komutun tüm işlemleri sonlandıracağını ve bazı kullanıcılar için potansiyel olarak veri kaybına yol açacağını lütfen unutmayın. Motor birden fazla nesilden sonra yavaşlarsa veya takılıp kalırsa, yeniden başlatmak faydalı olabilir.

5.Sonuçları Kilitle (Lock Result)

Oluşturulan her görüntü farklıdır çünkü Yapay Zeka Motoru her nesil için farklı bir "seed" (uzun bir sayı dizisi) kullanır. Sonucu Kilitle işleviyle bu "seed"i kilitleyebilirsiniz.

Bu özellik, beğendiğiniz bir sonucun konseptini veya stilini farklı açılardan denemenize olanak tanır. Kilit sonucu özelliği etkinleştirildiğinde, AI size kilitli olanın stilini taklit eden yeni ve farklı sonuçlar verecektir.

6. Oluştur Butonu (Generate)

Bu buton ile görsel oluşturmaya başlayabilirsiniz. Lütfen AI Visualizer'ın her zaman bir tane oluşturacağını unutmayın. Bu ayar “Gizli Özellikler” bölümüne bakılarak değiştirilebilir.

7. Sonucu Kaydet (Save Result)

Bu buton ile mevcut sonucunuzu kaydedebilirsiniz. Lütfen AI Visualizer'ın sonuçlarınızı otomatik olarak kaydetmeyeceğini unutmayın. Bu ayar “Gizli Özellikler” bölümüne bakılarak değiştirilebilir.

Gizli Özellikler

Geliştirici Modu

AI Visualizer'da görselleştirmeler oluşturmak için yerleşik istemleri ve tanımları kullanırız. Ancak bu yerleşik tanımlar geliştirici modunda kapatılır; bu, AI Motorunun "kilidinin açık" olduğu ve yerleşik kuruluma bağlı olmadığı anlamına gelir.

Bu özellik deneme yapmak ve benzersiz istemler bulmak için kullanışlıdır. Geliştirici modunu etkinleştirmek için “Prompt” alanına #devModeOn yazın ve “Generate” seçeneğine tıklayın. Geliştirici modunu devre dışı bırakmak için bilgi istemi alanına #devModeOff yazın ve “Generate” seçeneğine tıklayın.

Geri Döngü İşlevi

Geri döngü işleviyle son görselinizi bir sonraki görsele referans olarak kullanabilirsiniz. Örneğin;

"Pencil drawing" gibi belirli bir istem içeren bir görüntü oluşturursanız, istemin ona kalem stilini veren öğelerini kaldırabilir ve ardından bu görüntüyü bir sonraki görsel döngüye alabilirsiniz. AI Visualizer daha sonra "drawing style" görünümü olmadan karakalem çizimine benzer bir sonuç yaratacaktır.Bu şekilde orijinal görselin belirli  bir stili olmadan aynı görüntünün farklı bir versiyonunu elde edebilirsiniz.(Aşağıdaki örnek görselleri inceleyin.)

Geridöngü ile oluşturmak için klavyenizde “Shift” tuşunu basılı tutun ve “Generate” düğmesine basın.



AI Visualizer'ın Temel Yapılandırmasını Özelleştirme

AI Visualizer için bir temel yapılandırma dosyası ekledik. Bunu “Archicad klasörünüz” \Add-Ons\Extras\AI Visualizer\txt2imgConfigTemplate.json konumunda bulabilirsiniz.

Bu dosyadaki herhangi bir değerin değiştirilmesinin AI Motorunun arızalanmasına neden olabileceğini lütfen unutmayın. Özel avantajlar sağlamak için güvenle değiştirilebilecek bazı değerler şunlardır:

"batch_size": 1,

Bu değer, AI Visualizer'ın tek bir üretim sürecinde oluşturacağı görüntü sayısını belirler. Bu varsayılan olarak 1'dir ancak değiştirilebilir; örneğin, değerin 4 olarak ayarlanması 4 görüntü oluşturacaktır ancak süreç 4 kat daha uzun olacaktır. Sonuç penceresinde 4 görüntünün tümü birlikte görünecektir.

Bu değerin bir sonraki otomatik kaydetme özelliğiyle birlikte kullanılması önerilir.

"save_images": false,

Bu özellik, oluşturulan görüntüleri otomatik olarak kaydetmenizi sağlar. Bunu "save_images": true olarak değiştirirseniz, AI Visualizer tüm görsellerinizi buraya kaydedecektir:

Archicad klasörü/sd.webui/webui/outputs/txt2img-images

Bu özelliği daha yüksek bir toplu boyut değeriyle kullanın; tek tek görüntüler de buraya kaydedilecektir.

Daha İyi Sonuçlar İçin İpuçları ve Püf Noktaları

Bu kısa kılavuzla, başlamanıza ve başlangıçtan itibaren kaliteli sonuçlar almanıza yardımcı olacak bazı ipuçları ve püf noktaları vermek istiyoruz.

Yapay zeka ile görüntü oluşturmanın karmaşık bir konu olduğunu lütfen unutmayın, ancak bunu size basitleştirilmiş ve esnek bir şekilde sunacağız. Başarısız sonuçlar konusunda endişelenmeyin; denemeye devam ettiğinizde AI Visualizer'da kısa sürede ustalaşacaksınız.

Prompt (İstem)

İstemde bulunmak, görmek istediğiniz oluşturulan sonucu açıklamaktır. Kolay gibi görünse de yapay zekanın kendine ait bir dili olduğundan zor olabilir. Bazen farklı kelime ve cümleleri diğerlerinden daha iyi anlar, bazen de cümleleri hiç anlamaz.

İşte başlangıç için bazı ipuçları:

  1. AI Visualizer, sonuçların render benzeri stile sahip binalar olmasını sağlayan yerleşik bir komut istemine sahiptir; bu, "bina" veya "render" komutlarını vermenize gerek olmadığı anlamına gelir; böylece ne tür bir bina görmek istediğinize konsantre olmanıza olanak tanır.
  2. İyi sonuçlar için uzun istemlere gerek yoktur. Basit tutun ve önce daha genel özelliklere, sonra da ayrıntılara odaklanın.
  3. Yönlendirme söz konusu olduğunda, karakalem çizimler, yağlı boya tablolar, dijital sanat ve hatta anime gibi herhangi bir stili deneyebilirsiniz:
  1. Daha fazla örnek için lütfen Temel Parametreler / Prompt bölümüne bakın.

Özetle yaratıcı olun ve denemekten korkmayın. İstediğiniz kadar üretip ince ayar yapabilirsiniz ve yine de harika sonuçlar elde edebilirsiniz!

Archicad Modeli

Oluşturduğunuz referans kütle modeline gelince, sonuçlarınızın kalitesini önemli ölçüde artırabilecek bazı iyi uygulamalar vardır:

  1. Basit, biraz yükseltilmiş bir perspektif görünümü en uygunudur. Doğrudan yükseklik, aksonometrik veya düşük perspektifli görünümler optimal değildir. Hala makul sonuçlar üretebilirler; ancak optimal perspektif, daha kaliteli nesiller için daha yüksek şanslar sağlar. Modelinizde çok sayıda eğri varsa bunları açıkça gösteren bir görünüm düzenlemeyi deneyin:

  1. Bir miktar kaldırım gibi birkaç zemin unsuru oluşturmak, yapay zekanın perspektifi ve zemin seviyesini bulmasına yardımcı olarak daha sağlam sonuçlara yol açabilir:
  1. Daha fazla ayrıntı eklemek daha iyi sonuçlara yol açabilir ancak karmaşıklık her zaman gerekli değildir. Küçük değişiklikler, yalnızca ilkel şekiller yerine birkaç öğenin daha eklenmesi gibi ilginç sonuçlar da üretebilir:



    • Related Articles

    • Archicad 27 Yapay Zeka Eklentisi Kurulum Rehberi (AI Visualizer)

      Yapay Zeka Görselleştirici Kurulum süreci Windows: 1. Sıkıştırılmış dosyayı indirin - https://graphisoft.com/dl/AI_Visualizer/AI_Visualizer_Add-on-27-INT-install_package-WIN.zip . (Graphisoft ID ile giriş yapmanız gerekmektedir. Graphisoft ID ...
    • Archicad Aksesuarlar Eklentisi Kullanım Kılavuzu

      Bu Archicad eklentisinin yardımıyla çatı, döşeme ve duvar elemanlarını özel nesnelerle tamamlayabilirsiniz ancak bunun için öncelikle "Kütüphane Yöneticisini" kullanarak "Aksesuar Kütüphanesini" projenize eklediğinizden emin olun. Öncelikle, Kat ...
    • ARCHICAD 26 Sistem Gereksinimleri

      ARCHICAD Tavsiye Edilen Gereksinimler Minimum Donanım Gereksinimleri Proje Ölçeği Giriş Seviyesi Müstakil konutlar Orta Seviye Konut ve Ofis Yapıları Üst Seviye Yüksek Yapılar, Hastane İşlemci Intel Core i5 AMD Ryzen 5 Intel Core i7 AMD Ryzen 7 Intel ...
    • Archicad 27 Kurulum Rehberi

      Sistem Gereksinimleri Archicad'i indirmeden önce sistem gereksinimlerini kontrol edin. Donanım/Yazılım gereksinimleri zaman zaman değiştirilmektedir. Güncel sistem gereksinimlerine buradan ulaşabilirsiniz. 1.Adım : Archicad'i İndirin 1. Sistem ...
    • Archicad 25 Sistem Gereksinimleri

      ARCHICAD Tavsiye Edilen Gereksinimler Minimum Donanım Gereksinimleri Proje Ölçeği Giriş Seviyesi Müstakil konutlar Orta Seviye Konut ve Ofis Yapıları Üst Seviye Yüksek Yapılar, Hastane İşlemci Intel Core i5 AMD Ryzen 5 Intel Core i7 AMD Ryzen 7 Intel ...