Archicad Aksesuarlar Eklentisi Kullanım Kılavuzu

Archicad Aksesuarlar Eklentisi Kullanım Kılavuzu

Bu Archicad eklentisinin yardımıyla çatı, döşeme ve duvar elemanlarını özel nesnelerle tamamlayabilirsiniz ancak bunun için öncelikle "Kütüphane Yöneticisini" kullanarak "Aksesuar Kütüphanesini" projenize eklediğinizden emin olun.

Öncelikle, Kat Planında mevcut bir yapı elemanını (duvar, çatı veya döşeme) seçin ve ardından "Tasarım > Tasarım Ekstraları > Aksesuarlar" hiyerarşik menüsünden uygun komutu seçin. 

Tüm Parametreler ve Özel Ayarlar panellerinde nesnenin parametrelerini ayarlayın. Diğer parametreler (örneğin, çatı eğimi) nesneyi yerleştirirken ilişkili yapı elemanının ayarlarına göre otomatik olarak ayarlanacaktır.



Yerleştirdikten sonra, istediğiniz zaman seçebilir ve parametrelerini değiştirebilirsiniz.

  1. İlgili bir yapı elemanını seçmeden de bir "Aksesuar Nesnesi" yerleştirebilirsiniz.
  1. "Aksesuar Nesnesi Seç" iletişim kutusundan bir Aksesuar Nesnesi seçin ve parametrelerini ayarlayın. Kat Planı üzerinde bir çoklu çizgi çizin. Seçilen Aksesuar Nesnesi çoklu çizgi geometrisi yöntemiyle yerleştirilecektir.
NOT:
  1. Kendi başlarına yerleştirilen Aksesuar Nesneleri herhangi bir unsurla ilişkilendirilmez; yani, ayrı niteliklere sahiptirler ve kendi başlarına taşınabilir ve düzenlenebilirler.
  1. Bir aksesuarı kendi türünde olmayan bir unsurla ilişkilendiremezsiniz; örneğin, bir döşemenin üzerine yerleştirilen bir çatı aksesuarı bağımsız bir nesne olacaktır.

Aksesuarlar komutları, yerleştirilen nesnelerin tüm parametre değerlerini uygun şekilde günceller:
  1. Bir elemanı sildiğinizde, ilişkili Aksesuar Nesneleri de silinecektir.
  1. Bir elemanı değiştirdiğinizde, tüm parametre değerleri anında güncellenecektir (bağlantılı duvarlar çekiştirildiklerinde duvar geometrisi değişebilir).
İşleyişi basitleştirmek için "Aksesuar Nesnelerinin" varyasyonlarını "Favoriler" olarak kaydedebilirsiniz. Ayrıca bir nesneyi açıp farklı bir adla bir kopyasını kaydederek ve ardından özel parametreleri ve/veya komut dosyalarını değiştirerek özelleştirilmiş varyasyonlar oluşturabilirsiniz.

Çatı Aksesuarları

Çatı Aksesuarları komutu, "Çatı Yüzeyci" veya "Ahşap Tavan" nesnesini yerleştirmenizi sağlar. Çatı Yüzeyci, "Çatı Yüzeyci Ayarlar Panelindeki" ayara bağlı olarak çatı kaplamasını metal levhalarla veya kiremitle modelleyebilir. (Kaplama türü parametreler panelinde de seçilebilir).



NOT:
  1. Yüzey kaplaması adım adım yapılır ve her çatı düzlemine önemli geometrik ayrıntılar (ve sonuç olarak render süresi) ekleyebilir. Kavisli yüzeyler bilgisayarın kaynaklarını düzlemsel yüzeylere göre daha fazla zorlar.

Döşeme Aksesuarları

Döşeme Aksesuarları komutunu seçerken, iki nesne arasında seçim yapabilirsiniz. "Temel 1" nesnesi, gövde duvarı ve temel plakası olan bir beton temeli modelleyebilir.



"Zemin Yapısı" nesnesi katmanlı zeminleri modelleyebilir.
İstenen görünümü elde etmek için Zemin Yapısı Ayarları, Kesit ve Model panellerini kullanın.



Duvar Aksesuarları

"Duvar Aksesuarları" komutuyla, duvarlarınıza ayrıntılar ekleyen çeşitli nesneler yerleştirebilirsiniz. "Silmeler ve Paneller" nesnesi, duvarlarda üç adede kadar seçilebilir silme profili ve bu silmeler arasında isteğe bağlı duvar panelleri içeren iç detayları modeller. Nesnenin özel parametreleri Duvar Aksesuarı Nesnesi Seç iletişim kutusunda, Özel Ayarlar veya Tüm Parametreler panelinde ayarlanabilir. Parametreler iki panelde farklı kriterlere göre gruplandırılmıştır.

Özel Ayarlar'da:
  1. Genel Ayarlar, Geometri ve Özel Açılar için çeşitli düzenleme seçenekleri yer almaktadır.



Parametreler içinde:
  1. Yüzeyleri ve 2B Gösterimi ayarlamanız için çeşitli seçenekler yer almaktadır.

"Şevli Duvar" nesnesi, bir duvara uygulanan şevli taş kaplamaları ve benzer unsurları modelleyebilir ve altta ve üstte farklı kalınlıklara sahip olabilir. Nesne, duvarın altından ve üstünden belirli bir mesafe kadar öteye uzanabilir veya kısa bitebilir.



"Meyilli Duvar" nesnesi, parametrik bir eğim açısına sahip olması dışında, türetildiği duvarın tam bir kopyasıdır.



Kat Planında, "Meyilli Duvar" sembolü nesnenin dış sınırlarını ve belirli bir yükseklikteki enine kesiti gösterir.



"Duvar İskeleti" nesnesi, duvarlardaki dikme çerçevelerini temsil etmek için kullanılabilir. Dik açılı köşelere ve gelen duvar bağlantılarına uygun şekilde eklenen dikmeleri işler. Pencere ve kapılara, dikme, iskelet elemanlarının yanı sıra parametrik başlıklar ekler. Üst başlık plakası, birleştirme duvarlarında örtüşme sağlamak için kırılır veya uzatılır.



2B Gösterim için parametre listesi  "Çerçeveleme Yüksekliğini Göster" için bir açık/kapalı onay kutusu içerir. Bu parametre Açık olarak değiştirildiğinde Kat Planındaki 3B geometriyi düzenleyebilirsiniz.



YASAL UYARI: Goodies, ARCHICAD'i belirli yetenek ve özelliklerle tamamlamak için GRAPHISOFT tarafından geliştirilen ücretsiz Eklentilerdir. ARCHICAD 20'den itibaren, ARCHICAD Goodies Suite yükleyicisi yardımıyla tüm Goodies'i tek seferde yükleyebilirsiniz. Bunlar GRAPHISOFT'un artık desteklemediği eski kodlara dayanmaktadır. Bunları kullanmaktan çekinmeyin, ancak düzgün çalışmayabileceklerini ve düzeltilmeyeceklerini veya yükseltilmeyeceklerini lütfen unutmayın.




    • Related Articles

    • Archicad 27 Kurulum Rehberi

      Sistem Gereksinimleri Archicad'i indirmeden önce sistem gereksinimlerini kontrol edin. Donanım/Yazılım gereksinimleri zaman zaman değiştirilmektedir. Güncel sistem gereksinimlerine buradan ulaşabilirsiniz. 1.Adım : Archicad'i İndirin 1. Sistem ...
    • Archicad 27 Yapay Zeka Eklentisi Kullanım Kılavuzu (AI Visualizer)

      AI Visualizer'a Hoşgeldiniz! Archicad modellerinizi ilham verici konseptlere dönüştürün! Archicad'e entegre edilen Stabil Difüzyon teknolojisi ile AI Visualizer, basit toplu modellerden veya daha karmaşık modellerden fotogerçekçi görüntüler veya ...
    • ARCHICAD 26 Sistem Gereksinimleri

      ARCHICAD Tavsiye Edilen Gereksinimler Minimum Donanım Gereksinimleri Proje Ölçeği Giriş Seviyesi Müstakil konutlar Orta Seviye Konut ve Ofis Yapıları Üst Seviye Yüksek Yapılar, Hastane İşlemci Intel Core i5 AMD Ryzen 5 Intel Core i7 AMD Ryzen 7 Intel ...
    • Archicad 27 Yapay Zeka Eklentisi Kurulum Rehberi (AI Visualizer)

      Yapay Zeka Görselleştirici Kurulum süreci Windows: 1. Sıkıştırılmış dosyayı indirin - https://graphisoft.com/dl/AI_Visualizer/AI_Visualizer_Add-on-27-INT-install_package-WIN.zip . (Graphisoft ID ile giriş yapmanız gerekmektedir. Graphisoft ID ...
    • Archicad 25 Sistem Gereksinimleri

      ARCHICAD Tavsiye Edilen Gereksinimler Minimum Donanım Gereksinimleri Proje Ölçeği Giriş Seviyesi Müstakil konutlar Orta Seviye Konut ve Ofis Yapıları Üst Seviye Yüksek Yapılar, Hastane İşlemci Intel Core i5 AMD Ryzen 5 Intel Core i7 AMD Ryzen 7 Intel ...