ARCHICAD'te Proje ile Harici Bağlantıları Aktarma

ARCHICAD'te Proje ile Harici Bağlantıları Aktarma

Projenizde evden veya farklı bir ofisten çalışmayı planlıyorsanız ya da projenizi farklı bir sunucuya veya BIMcloud'a taşımanız gerekiyorsa, projenizle birlikte kullandığınız ve varsayılan olarak PLN/Takım Çalışması projesinde bulunmayan tüm harici dosyaları da dikkate almanız gerekir. Kullanabileceğiniz harici unsurların neler olduğunu ve yeni konumunuzda çalışmaya devam ettiğinizde bunların kaybolmamasını nasıl sağlayacağınızı görelim. 

Genel Bakış 

Kurulumunuza bağlı olarak projenizle yeniden bağlantı kurmanız veya aktarmanız gerekebilecek öğeler için aşağıdaki listeye bakın. 

Bağlantılı öğe Bu ayarlar nereden yönetilir? 
Harici çizimler (PDF, JPG, PMK, PLN) Dosya>Dışarıdaki İçerikler>Çizim Yöneticisi 
Hotlinks (PLN, MOD, TW, 3DM, IFC) Dosya>Dışarıdaki İçerikler>Hotlink Modülü Yöneticisi 
Bağlı Kütüphaneler Dosya>Kütüphaneler ve Objeler>Kütüphane Yöneticisi 
XREF Dosya>Dışarıdaki İçerikler>XREF Yöneticisi 
DXF-DWG Çevirmenleri Dosya>Birlikte Çalışılabilirlik>DXF-DWG>DXF-DWG Çevirmen Ayarları 
Çalışma Ortamı Profilleri Dosya> Çalışma Ortamı> Çalışma Ortamı 
IFC Çevirmenleri Dosya>Birlikte Çalışılabilirlik>IFC>IFC Çevirmenler 

Bunların her birine nasıl bakacağınız hakkında ayrıntılara ihtiyacınız varsa, aşağıdaki ayrıntılı açıklamalara bakın. 

Genel Tavsiye 

Yalnızca yukarıda listelenenlerin ARCHICAD varsayılan seçeneklerini (varsayılan Kütüphaneler, varsayılan Altlık vb.) kullanıyorsanız, yapmanız gereken bir şey yoktur. ARCHICAD'i her nerede kullanırsanız kullanın, bu varsayılanlar kullanılabilir olmalıdır (tabii ki aynı dil sürümünü kullandığınız sürece). 

Takım Çalışması'nda çalışıyorsanız, bağlı öğelerinizi ofisinizdeki bir sunucu konumunda (veya bir bulut hizmetinde) tutmanız ve bu konumu her bilgisayarda aynı ad/kimliğe sahip bir sürücü olarak bağlı tutmanız önerilir. Dosya yolu tüm bilgisayarlarda aynıdır (örneğin (hangi bilgisayardan çalıştığınız önemli değil), Hotlinkler F:/Paylaşılan Sunucu/(Bu projenin adı)/Hotlinkler/ adresindedir). 

Bir projeyi İşletim Sisteminden diğerine taşırken veya aynı Takım Çalışması Projesinde farklı İşletim sistemlerinden (macOS ve Windows) çalışırken, dosya sistemleri, bağlantılar ve dosya arasındaki farktan dolayı dikkate alınması önemlidir. Yollar aynı anda yalnızca bir işletim sisteminde çalışır. Bu durumda, her iki bilgisayara da aynı sunucuyu bağlamış olsanız bile, iki işletim sisteminde de yolu farklı olacaktır, bu nedenle yalnızca biri için ayarlayabileceksiniz. 

Ofis dışında çalışmanız gerektiğinde, bir VPN bağlantısı kurmak ve aynı sunucuyu uzak bilgisayarınıza bağlamak veya ofis bilgisayarınızda uzaktan çalışmak için Uzak Masaüstü Uygulaması kullanmak iyi bir fikirdir. Bu seçenekler hakkında daha fazla bilgiyi ARCHICAD Takım Çalışması ile Evden Çalışma dokümanımızda bulabilirsiniz. 

Harici Çizimler 

Bu nedir? 

Herhangi bir tür harici 2D grafiği bir bakış açısına yerleştirdiğinizde (örn. PDF, JPG, vb.) veya belgelerinizdeki (Düzenleyici aracılığıyla) farklı bir Projeden bir çizim yerleştirdiğinizde, bu dosyaları projenize harici olarak bağlıyorsunuz çizimler. Bu dosyalar bilgisayarınızda veya ofisinizdeki paylaşılan bir sunucu sürücüsünde depolanabilir. 

Bu hangi sorunlara neden olabilir? 

Bu çizimler içeriklerini her zaman doğrudan bağlantılı dosyadan yükler, bu nedenle dosyayı bulamazlarsa boş görünebilirler. 

Ne yapılmalı? 

  • Projede Sakla: 

Küçük, çevrimdışı bir proje söz konusu olduğunda, tüm çizimler için “çizimi projede sakla” seçeneğini kullanabilirsiniz. Çizim Yöneticisi'nden tüm çizimler için bu seçeneği bir kerede açabilirsiniz. Bu şekilde çizimler projede saklanacak ve bağlantılı dosya artık mevcut olmasa bile gayet iyi görünecektir. 

  • Paylaşılan bir sunucu konumunda tutun: 

Daha büyük Takım Çalışması Projeleri durumunda, bu dosyaları paylaşılan bir sunucu konumunda tutmak en iyisidir, böylece yol her bilgisayarda aynı olur ve ARCHICAD bunları her zaman aynı yerde bulur. Çizimin kaynağı başka bir Proje ise, bunları bir Takım Çalışması projesi ile aynı BIMcloud'da paylaşın ve yeniden bağlayın, böylece her zaman kullanılabilir olurlar. 

  • Bir bulut hizmeti kullanın: 

Bir sunucu kurmak mümkün değilse, dosyaları saklamak ve her bilgisayarda aynı konuma senkronize etmek için bir Cloud Sync uygulaması kullanabilirsiniz. Bu durumda, tüm dosyaların en son sürümünün her bilgisayarda güncel olması gerekir, ancak çizimleri bir kereden fazla güncellemeniz gerekebilir (çünkü her bir bilgisayardaki farklı senkronizasyon süreleri nedeniyle) ve tüm çizimleri barındırmak için her bilgisayarda yeterli depolama alanı gerekir. 

  • Ofisinizin dışında: 

Projenizi ofisinizin dışında düzenlemeniz gerekiyorsa, sunucu konumlarını evdeki bilgisayarınızdan da VPN erişimi aracılığıyla tutmanız veya iş yapmak için ofisteki bir bilgisayara uzaktan bağlanmanız önerilir. 

Bir Cloud Sync çözümünüz varsa, bunu ev bilgisayarınıza da kurabilir ve her şeyi orada da saklayabilirsiniz. 

Daha küçük bir proje söz konusu olduğunda, ofisten ayrılmadan önce projedeki her çizimi sakladığınızdan emin olun, böylece proje üzerinde evden çalışmaya başladığınızda kaybolmazlar. 

Hotlinkler 

Bu nedir? 

Bir binada yinelenen belirli parçalar varsa (örn. Banyo düzenleri, tipik ofisler, otel odaları, daireler vb.), Bu düzenleri Hotlink dosyaları olarak kaydedebilir ve bunları yinelenen birimler olarak kullanabilirsiniz. Bu size çok zaman kazandırabilir, çünkü birimlerde herhangi bir değişiklik yapılması gerekiyorsa, bunları Hotlink Module dosyasında bir kez yapabilir ve ardından tüm bu örnekleri bir kerede güncelleyebilirsiniz. 

Bu hangi sorunlara neden olabilir? 

ARCHICAD bağlantılı projeleri aynı yerde bulamazsa, bunlarda değişiklik yapmanız gerektiğinde örnekleri güncelleyemez. Hotlinks'i güncellemek her zaman manueldir, bu nedenle zaten bağlı olan geometri ev sahibi projenizde kaybolmaz, sadece güncelleyemezsiniz.  

Ne yapılmalı? 

  • Hotlink Modülleri (.MOD, .PLN, .IFC, .3DM vb.) Olarak Dosyalar: 

Takım çalışması projeleri durumunda, herkesin dosyaların en son sürümüne erişebileceği bir sunucu kurmalı veya her hotlink'in en son sürümlerini herkesin bilgisayarıyla senkronize etmek için bir bulut hizmeti kullanmalısınız, böylece birisinin güncellenmesi gerektiğinde onlar kullanılabilir. 

Bu mümkün değilse, insanları kendi dosyalarının sahibi olarak kendi bilgisayarlarında atamanız yeterlidir. Bu şekilde, modül dosyası kendi bilgisayarında Modül dosyasını gerçekten düzenleyen kişi dışında herkes için görünmez ve modülleri değiştirdiklerinde Hotlink'i kendi bilgisayarlarından güncelleyebilirler. 

  • Hotlink Modülleri Olarak Takım Çalışması Projeleri: 

Takım Çalışması Projelerini Hotlink Modülleri olarak kullandıysanız, Ana Bilgisayar Projesini nereye götürürseniz götürün, Modül Projelerini aynı sunucuya taşıdığınızdan ve bunları doğrudan yeniden bağlayabildiğinizden emin olmanız yeterlidir. 

  • Hotlink'i Çözme: 

Bu birimlerin düzeni ve düzenlemesi tamamlanmışsa, sadece devam edip hotlink'leri çözebilirsiniz (yani artık bağlanmayacaklar, sadece yerel elemanlar olacaklar). Bu da faydalıdır, çünkü yükleme sürelerini iyileştirir. 

Not: Hotlink Modülleri olarak IFC dosyaları olması durumunda, Doğru IFC çevirmeninin de kullanılabilir olduğundan emin olmanız gerekir. 

Bağlı Kütüphaneler 

Bu nedir? 

Kütüphaneler, proje boyunca kullanılan tüm GDL elemanlarını (örn. Objeler, Giyderme Cepheler, Kapılar, Pencereler, vb.) ve bunlarla ilgili tüm ek dosyaları ve ARCHICAD içindeki belirli nitelikleri (doku olarak kullanılan resim dosyaları gibi) içerir. 

Bu hangi sorunlara neden olabilir? 

Kütüphane elemanları gerektiğinde her zaman Kütüphane'den yüklenir, Projede saklanmazlar (Gömülü Kütüphane hariç), bu nedenle olması gereken yerde bir Kütüphane bulunamazsa, elemanlar eksik kalır ve kalın bir nokta ile değiştirilir. 

Ayrıca, projenizin bir PLN sürümünü indirirseniz, orijinal BIMcloud'unuzdaki BIMcloud Kütüphanesi'ne bağlı olacaktır, ancak onu farklı bir BIMcloud ile paylaşsanız bile, yani proje yeni BIMcloud'da olsa bie, ancak hala eski BIMcloud'daki Kütüphaneleri arar ve eski BIMcloud'a erişilemiyorsa bunlar kaybolacaktır. 

Ne yapılmalı? 

  • Çevrimdışı Projeler: 

Yalnızca Varsayılan ARCHICAD Kütüphanesi ve bazı Ek bölümleri kullanıyorsanız, ARCHICAD'ın aynı dil sürümünün kurulu olması ve ek elemanların Gömülü kütüphanede depolanması koşuluyla, projenizi alıp üzerinde istediğiniz yerde çalışabilirsiniz. 

Yalnız çalışıyorsanız ve kendi kütüphaneniz varsa, projenizde çalışacağınız yere yanınızda getirdiğinizden emin olun. İçeriğini değiştirmeyecekseniz, dosyayı bir LCF dosyasına dönüştürmeyi düşünün, böylece tek bir dosya olarak aktarılması daha kolay olur. 

  • Takım Çalışması Projeleri: 

Takım Çalışması projelerinde çalışıyorsanız, Projenizle aynı BIMcloud'a yüklenen BIMcloud Kütüphanelerini kullanmanız gerekecektir. Başka bir sunucuda kendi Kütüpaheneniz varsa, önce BIMcloud Kütüphane Yöneticisi'ni kullanarak indirdiğinizden ve ardından yeni BIMcloud konumuna yüklediğinizden emin olun. Bundan sonra, PLN'deki (veya zaten paylaşılan projedeki) Kütüphane Yöneticisine gidin ve Kütüphaneleri yeni BIMcloud Kütüphanelerine yeniden bağlayın. 

  • ARCHICAD Arşiv Projesi Olarak Kaydetme (.PLA): 

Projenizi hızlı bir şekilde kütüphanelerinize sahip olmayan biriyle paylaşmanız gerekiyorsa, Projede kullandığınız tüm Kütüphane elemanlarını içeren bir Arşiv Projesi (.PLA dosyası) verebilirsiniz, böylece Kütüphane elemanları kaybolmadan gönderilir. Yine de bu durumda Kütüphanelerinizdeki tüm Kütüphane elemanlarının kullanılamayacağına dikkat edin. 

Kütüphaneler hakkında daha fazla bilgi edinmek için ARCHICAD Kütüphane Yönetimi dokümanımızı inceleyebilirsiniz. 

XREF 

Bu nedir? 

DWG-DXF'leri normal Harici Çizimler olarak ekleyebilirsiniz, ancak bu durumda oldukça sınırlı seçenekler ve işlevsellik ile sadece bir çizim olacaktır. Ancak bunları 2B planlarınızın bir parçası olarak tutmanız gerekirse, bunları projenize Harici Referanslar olarak da bağlayabilirsiniz (tıpkı bir hotlink gibi).  

Bu hangi sorunlara neden olabilir? 

XREF dosyalarını yeni değişikliklerle güncellemek için yeniden yüklemek manuel bir işlemdir, bu nedenle DWG-DXF dosyası kaybolursa, içerik ARCHICAD'de olduğu gibi kalır. DWG-DXF dosyasında herhangi bir güncelleme yapılması durumunda yeniden yüklemeniz gerekecektir.  

Ne yapılmalı? 

  • Bul ve Yeniden Yükle: 

Mevcut durum sizin için iyi olduğu sürece yapmanız gereken hiçbir şey yoktur. Ancak, yeni bir DWG-DXF dosyası aldığınız için içeriği güncellemeniz gerektiğinde, XREF Yöneticisi'ni bulmanız, dosyaya yeni konumunda bulmanız ve yeniden yüklemeniz gerekir. 

Kullanıcılardan biri bunu bir Takım Çalışması Projesi'nde yaparsa, bu değişikliği gönderebilir, böylece herkes bunu alır. Düzenli olarak yeni sürümler alıyorsanız, herkesin güncellemeyi yapabilmesi için paylaşılan bir konum (Sunucu, VPN veya Cloud Sync) kurmaya değer olabilir. 

Not: Dosyalarınızla kullandığınız DWG-DXF Çevirmenlerini de aktardığınızdan emin olun. 

DXF-DWG Çevirmenleri 

Bu nedir? 

DWG ve DXF çizim öğeleri ARCHICAD 2D elemanlarından önemli ölçüde farklıdır, bu nedenle XREF DWG dosyalarını içe/dışa aktarmak istiyorsanız, AutoCAD taramalarını ve çizgilerini ARCHICAD desen ve çizgilerine çevirmenin bir yoluna ihtiyacınız vardır. Her şeyin olmasını istediğiniz şekilde dönüştürüldüğünden emin olmak için ARCHICAD, neyi neye dönüştüreceğine karar vermek için Çevirmenleri kullanır. 

Bu çevirmenler sabit diskinizde XML biçiminde depolanır.  

Bu hangi sorunlara neden olabilir? 

Genellikle DWG dosyalarını çevireceğiniz şekilde ayarlanmış özel bir Çevirmeniniz varsa ve yanınızda yoksa, DWG dosyalarını içe / dışa aktardığınızda işler yanlış görünebilir (en azından beklendiği gibi değil).  

Ne yapılmalı? 

  • Çevirmen dosyalarını manuel olarak aktarın:  

Herkesin bilgisayarlarında bir kopyasına sahip olarak veya hepinizin erişebileceği merkezi bir Sunucuda paylaşarak, hepinizin özel Çevirmenlerinize erişebildiğinden emin olmanız gerekir. Her iki durumda da ‘Dosya> Birlikte Çalışabilirlik> DXF-DWG> DXF-DWG Çevirmen Ayarları'na gittiğinizden emin olun ve yeni konumlarına göz atın. 

Çalışma Ortamı Profilleri 

Bu nedir? 

ARCHICAD, yazılımı açtığınızda pencerelerin, paletlerin ve araç çubuklarının nasıl düzenlendiğiyle ilgili olarak bir dizi varsayılanla birlikte gelir ve ayrıca seçimin vurgu rengi veya yönergeleri gibi birçok ek şey için, araç kutusunu ve hangi sırayla, üst menü çubuğunuzdaki araçların ve her bir aracın ayarlar iletişim kutusunda hangi seçenekleri bulunduğuna dair ayarlar yapılabilir. 

Bu ayarlar ARCHICAD'de “Çalışma Ortamı Profilleri” olarak kaydedilebilir. 

Bu hangi sorunlara neden olabilir? 

Bu ayarlar herhangi bir projeyle değil, Kullanıcı ile ilgilidir, bu nedenle bilgisayarınızda saklanır. Farklı bir bilgisayardan çalışmaya başlarsanız ve Çalışma Ortamınız kullanılamıyorsa, işler zevkinize göre ayarlanmadığı için daha az üretken olabilirsiniz.  

Ne yapılmalı? 

  • Dışa ve İçer aktarın:   

Çalışma Ortamı Profilleri İletişim Kutusunda, geçerli ayarlarınızı Çalışma Ortamı Profili olarak kaydetme ve XML dosyalarına aktarma seçeneğiniz vardır. Bu XML dosyalarını yanınıza alabilir (örneğin bir USB sürücüsünde) ve aynı iletişim kutusundaki “İçe Aktar” seçeneğini kullanarak yeni bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. 

IFC Çevirmenleri 

ARCHICAD 21'den önce IFC Çevirmenleri, DWG Çevirmenlerine benzer şekilde çalışırdı - harici olarak XML dosyalarında saklanırdı. Ancak ARCHICAD 21'den beri, Çevirmenler projenin içinde saklanır, bu yüzden onlar için yapmanız gereken bir şey yoktur, projeyi nereye götürürseniz götürün, her zaman kullanılabilir olacaktır. 

Yine de ARCHICAD'in önceki bir sürümünde çalışıyorsanız, herkesin bilgisayarlarında bir kopyasına sahip olarak veya merkezi bir Sunucuda paylaşarak, hepsinin özel Çevirmenlerinize erişebildiğinden emin olmanız gerekir. Her iki durumda da, ‘Dosya> Birlikte Çalışabilirlik> IFC> IFC Çevirmenleri’ne gittiğinizden ve yeni konumlarını bağladığınızdan emin olun. 

    • Related Articles

    • ARCHICAD 26 Sistem Gereksinimleri

      ARCHICAD Tavsiye Edilen Gereksinimler Minimum Donanım Gereksinimleri Proje Ölçeği Giriş Seviyesi Müstakil konutlar Orta Seviye Konut ve Ofis Yapıları Üst Seviye Yüksek Yapılar, Hastane İşlemci Intel Core i5 AMD Ryzen 5 Intel Core i7 AMD Ryzen 7 Intel ...
    • Archicad Klavye Kısayolları

      ARCHICAD kullanırken daha hızlı olmak istemez misiniz? Çizim yaparken sizi hızlandıracak klavye kısayollarını öğrenmek için içeriğimize bir göz atın. ARCHICAD, varsayılan olarak tanımlanmış birkaç kısayol şemasına sahiptir. Bunlar listelenebilir ve ...
    • BIMx ile Mobil Cihazlarda BIM Proje Sunumu Nasıl Yapılır?

      Archicad projelerinizi mobil cihazlarda 2D ve 3D olarak görüntülemenizi sağlayan ödüllü uygulama BIMx’i sunumlarınızda nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek ister misiniz? Mobil uygulamalarda nasıl görüntülendiğini görmek için tıklayın. Bu yayında ...
    • Archicad 25 Sistem Gereksinimleri

      ARCHICAD Tavsiye Edilen Gereksinimler Minimum Donanım Gereksinimleri Proje Ölçeği Giriş Seviyesi Müstakil konutlar Orta Seviye Konut ve Ofis Yapıları Üst Seviye Yüksek Yapılar, Hastane İşlemci Intel Core i5 AMD Ryzen 5 Intel Core i7 AMD Ryzen 7 Intel ...
    • Archicad 22-25 ve License Manager Tool için Güvenlik Güncellemesi

      Bu yılın başlarında Microsoft, Windows'ta TLS 1.0 ve 1.1 internet güvenlik protokolünü yakında devre dışı bırakacağını duyurmuştu; bu değişiklik hakkında daha fazla bilgiyi buradan okuyabilirsiniz. Archicad 22-25 ve License Manager Tool için Güvenlik ...