Archicad Desenleri Hatch Dosyasına Nasıl Dönüştürülür ?

Archicad Desenleri Hatch Dosyasına Nasıl Dönüştürülür ?

Archicad’den DWG formatında dosya dönüşümlerinde yaşanan dosya boyutu ve DWG dosyasının kasma sorununun en önemli sebebi desenlerdir. Archicad’in içerisinde bulunan “Sembol” desenler DWG formatında oldukça yüksek poligon sayısı sebebiyle dosya boyutunun artmasına ve dosyanın kasmasına sebebiyet vermektedir. Bu sorun Archicad içerisinde bulunan DWG Çevirmen ayarları üzerinden desen dönüşümü yapılarak “Sembol” desenlerinin birer AutoCAD taramasına dönüşmesi ile çözülmektedir. Bunun için Archicad içerisinde sıklıkla kullandığımız desenler dışarı aktarılmalı ve şablon olarak kullanacağımız boş bir DWG Dosyasına “Hatch” olarak eklenmelidir.

1. Archicad'den DWG Formatında Desen Aktarımı

Bunun için öncelikle Archicad arayüzünde "Seçenekler – Eleman Nitelikleri – Desenler" yolunu takip ederek kullandığımız desenlere ulaşıyoruz.


Özellikle projemizde sıkça kullandığımız ve DWG dosyasında poligon sayısını arttıran “Sembol Desenini” seçiyoruz ve “Kopyala” butonuna tıklayarak Pattern’den kopyalama işlemini gerçekleştiriyoruz. Kendi tasarladığımız taramaları kopyalayıp “Yapıştır” butonunu kullanarak buraya yapıştırabilir ve kendi “Sembol Desenimizi” de oluşturabiliriz.


Sembol desenini kopyaladıktan sonra "2D Taslak" oluşturup kopyaladığımız Sembol Desenini 2D Taslak içerisine yapıştırıyoruz. Böylece “Sembol Deseni” çizgilerden oluşan bir çizime dönüşecek.


UYARI: İlerleyen adımlarda CAD programı üzerinden kullanacağımız eklenti sebebiyle taramamızın 1'e 1 oranda bir kare içerisine yerleşmesine özen gösterin. Daha farklı oranlarda olan taramayı düzenleyin ve 1'e 1 orana uygun hale getirin. 


Oluşturduğumuz Bu 2D Taslak dosyasını “Farklı Kaydet” seçeneği üzerinden DWG olarak kaydediyoruz. Archicad üzerinden yapacağımız desen kaydetme işlemi tamamlandı.


Bu aşamadan sonra CAD yazılımı üzerinden ilerleyeceğiz. CAD Yazılımı üzerinden yaptığımız çizimleri Hatch olarak kaydeden bir LISP - Eklenti kullanacağız. Kullanacağımız LISP'i buradan indirebilirsiniz.

2. Autocad'de Hatchmaker LISP Kullanarak Hatch Oluşturma

Kaydettiğimiz DWG dosyasını açıp "APPLOAD" komutunu yazıyoruz. Bu komut sayesinde indirdiğimiz LISP dosyasını yükleyeceğiz.



Açılan ekranda yüklediğimiz LISP dosyasını seçip "Load" butonuna tıklıyoruz ve "drawhatch.lsp successfully loaded" mesajını gördükten sonra "Close" butonuna tıklayarak sekmeyi kapatıyoruz.



"DRAWHATCH" komutunu yazıp "Space" ya da "Enter" tuşuna basıyoruz. Ekrana gelen uyarı bize 1'e 1 bir çizim alanı tanımlandığını ve bu alan içerisine sadece "LINE" ve "POINT" araçlarını kullanarak çizim yapmamız gerektiğini söylüyor.
Buraya "POLYLINE" ya da "ARC" gibi araçları kullanarak yapacağımız çizimler herhangi bir işe yaramayacaktır.



"DRAWHATCH" komutuyla birlikte oluşan 1'e 1 kareyle birlikte açılan "GRID SNAP" özelliği ile Archicad'den aktardığımız taramanın üzerinden tekrar çizim yapıyoruz.
Burada açık olan "GRID SNAP" özelliğini kapatmadan çizim yapmamız gerekiyor. Yüklediğimiz LISP dosyasının düzgün şekilde çalışması ve taramanın oluşturulabilmesi için "GRID SNAP" özelliği açık olmalı.
Bu şekilde taramayı tekrar çiziyoruz ve Archicad'den gelen çizgileri temizleyip yalnızca kendi çizdiğimiz çizgileri bırakıyoruz.



Çizimimiz hazır olduktan sonra "SAVEHATCH" komutunu yazıp "Space" ya da "Enter" tuşuna basıyoruz.



Açılan komut satırında çizdiğimiz taramanın koordinatları gösterilmekte. Devam etmek için tekrar "Space" ya da "Enter" tuşuna basıyoruz.



Açılan ekranda "Select Objects" olarak belirlen imleç ile çizdiğimiz taramayı seçiyoruz. Ardından "Space" ya da "Enter" tuşuna basarak devam ediyoruz.



Bu kısımda taramamız için istediğimiz bir açıklama yazabiliriz. Ardından "Space" ya da "Enter" tuşuna basarak devam ediyoruz.


Açılan ekranda ".pat" uzantılı "Hatch Dosyamızı" kaydedeceğimiz konumu belirliyoruz. Bu konumun DWG dosyamız ile aynı dizinde olması önemli. Kaydet butonuna tıklıyoruz ve taramamız hazır!



Artık kaydettiğimiz bu taramayı bir CAD Yazılımı taraması gibi kullanabiliriz. Archicad içerisinde bulunan DWG Çevirmen ayarlarında bu DWG dosyasını şablon olarak tanıtabilir ve Archicad Deseni - Autocad Hatch dönüşümünü rahatlıkla yapabiliriz.



3. Archicad DWG Çevirmen Ayarları ve Şablon Dosya Tanıtımı

Archicad'de şablon DWG dosyası tanıtmak, çizgi tipleri ve taramaları dönüştürmek için öncelikle "DWG Çevirmen Ayarları" seçeneğine tıklıyoruz.



Açılan ayar kutusunda eğer kullandığımız bir çevirmen ayarı var ise onunla devam edebiliriz. Eğer yok ise "Yeni Oluştur" butonuna tıklayarak yeni bir çevirmen oluşturuyoruz.
"Kaydetme Seçenekleri" başlığı altında bulunan "Şablon Dosyası" seçeneğine gelip hazırladığımız DWG'yi şablon olarak ekliyoruz. 
Artık hem çizgi hem tarama dönüşümleri için kullanabileceğimiz bir şablon dosyasını eklemiş olduk.



"Desenler" başlığı altında bulunan "Desenler-Tarama Dönüşümü" seçeneğine tıklayıp aşağıda bulunan "Yeni" seçeneğine tıklayarak, Archicad'de bulunan Desenimizi "Hatch" olarak kaydettiğimiz DWG dosyasındaki "HATCH DÖNÜŞÜM" isimli taramaya rahatlıkla dönüştürebiliriz.



İşte bu kadar! Siz de şablon olarak bir DWG dosyası hazırlayıp çevirmen ayarları üzerinden istediğiniz dönüşümleri ayarlayabilir ve istediğiniz görünüme uygun bir DWG dosyasına dönüşüm yapabilirsiniz!




    • Related Articles

    • ARCHICAD'te Proje ile Harici Bağlantıları Aktarma

      Projenizde evden veya farklı bir ofisten çalışmayı planlıyorsanız ya da projenizi farklı bir sunucuya veya BIMcloud'a taşımanız gerekiyorsa, projenizle birlikte kullandığınız ve varsayılan olarak PLN/Takım Çalışması projesinde bulunmayan tüm harici ...
    • Archicad SoftWare Key Dijital Lisans Anahtarınızı Nasıl Aktif Hale Getirebilirsiniz ?

      Archicad Software Key Lisans Anahtarınızı Hangi Durumlarda Aktif Etmelisiniz ? - İlk kurulumu yaparken lisansınızı bilgisayara indirmek için. - Serbest bıraktığınız lisansınızı farklı bir cihazda kullanabilmeniz için.  Uyarı !    Lisansınızın bulutta ...
    • AutoCAD Projemi Lumion'a Nasıl Alırım?

      1. ".DWG" dosyalarını Lumion’a aktarın. AutoCAD modelinizi .DWG olarak kaydedin. Altta yer alan linkten Lumion’a .DWG aktarmak için kullanılan ücretsiz eklentiyi indirin. Lumion DWG Eklentisini İndirin DWG modelinizi Lumion’a aktarın İpuçları ve ...
    • Archicad Öğrenci Lisansınızı Nasıl Aktif Hale Getirebilirsiniz ?

      https://myarchicad.graphisoft.com/PROFILE/ adresinden oluşturmuş olduğunuz Graphisoft hesabınıza giriş yaptıktan sonra lisansınızın sürüm ve dil seçeneği, lisans sürenizin geçerlilik tarihi gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Hesabınız üzerinden Archicad ...
    • Archicad SoftWare Key Dijital Lisans Anahtarınızı Nasıl Serbest Bırakabilirsiniz ?

        Archicad Software Key Lisans Anahtarınızı Hangi Durumlarda Serbest Bırakmalısınız ?    - Bilgisayarınızı Değiştirmeden Önce  - Bilgisayarınızı Formatlamadan Önce  - Lisansınızı Farklı Bir Cihazda Aktif Etmeden Önce    Uyarı !    Lisansınızdan çıkış ...