Daha Hızlı Lumion Performansı İçin Modeli Optimize Etmek

Daha Hızlı Lumion Performansı İçin Modeli Optimize Etmek

Lumion performansınızın daha hızlı olmasını ister misiniz? Öyleyse bu blogu mutlaka okuyun. Bu blog 3D modelin optimizasyonu, modelin boyutunu düşürmek ve gerçek zamanlı modelleme deneyiminizi artırmak için çok faydalı olacak. 


 


Son tasarımınızın 3D modelini oluşturduğunuzu düşünelim. Özemle seçilmiş tabiat objeleri, son derece gerçekçi malzemeler ve en ince ayrıntıya kadar işlenmiş detayları içeriyor olabilir. 

Tabi bu durumda model çok yüklü hale gelebilir ve Lumion her ne kadar büyük sahnelerde başarılı olsa da modelin büyümesiyle performansı yavaşlayabilir. 


Peki modelin optimizasyonu ve Lumion performansını artırmak için ne yapabilirsiniz?  


 


Karmaşık modellerin SketchUp’ta (sol) detay seviyesini düşürmek, Lumion performansınızı artırabilir. 

Yöntemlerden birisi modelin görüntüsünü olumsuz olarak etkilemeden doğru modelleme teknikleri ile poligon sayılarını düşürmektir.  


 


Düşük yüzeyli model solda ve yüksek yüzeyli model sağda. Gördüğünüz gibi farkı anlamak oldukça kolay. 

Bu blog yazısında Lumion performansını nasıl artırabileceğinize ve modelin detay seviyesini nasıl azaltabileceğinize değineceğiz. Başlamadan belirtelim bu yazıda SketchUpRevit ve ArchiCAD modellerine odaklanacağız. Eğer başka bir modelleme programı kullanıyorsanız bu ipuçlarını orada da uygulayabileceğinizi unutmayın. 

 

3D Modellerde Poligonlar Nedir? 


3D model olarak da bilinen 3D objeler poligonlardan oluşur. Bunlar üç noktadan (aynı zamanda 3D noktalar olarak bilinirler) oluşan üçgenlerdir. 3D modelleri oluşturan tüm poligonlar ışık, gölge, doku gibi bilgileri de içerir. 


  

Detaylı kaya modelinin poligonları 


Genellikle, daha yüksek poligon sayısına sahip objeler, pahlama uygulanmış, yumuşatılmış kenarlar sayesinde daha iyi görünürler. Fakat bu yüksek detaylı modeller daha yüksek bilgisayar performansı isterler. Örneğin, bir ağaç 2.000 poligon içerirken başka bir ağaç modellemede yapılan hatalar yüzünden 20.000 poligon içerebilir ve bu ağaçlar sadece arka planda duran unsurlarsa gereksiz yere sahneyi doldururlar.  

Alttaki örnekte aynı objenin, farklı poligon sayılarında kullanımını görebilirsiniz.  


 

Yani, 3D modeldeki poligon sayılarını doğru oranlarda düşürmek modeli optimize etmenin püf noktasıdır. 

Lumion İpuçları: Modeli katmanlara ekleyerek gerçek zamanlı modelleme deneyiminizi artırın 


Modeldeki poligon sayısını düşürmekten sonra bir diğer tavsiye ise modeli parçalar halinde Lumion’a almak ve onlara katman tanımlamak. 

Örneğin, tüm arazi ve iç mekân unsurlarını içeren bir SketchUp modeliniz varsa iç mekân objeleri ve araziyi iki farklı dosya olarak içeri alın ve Lumion oluşturma ekranında katman tanımlayın. 


 

Arazinin Lumion sahnesine eklenmesi 17.1 milyon olan 3D nokta sayısını 23.5 milyona çıkarıyor.  


Eğer modelleri katmanlara tanımlarsanız görünürlüğü kontrol edebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde sadece binayla çalışıyorsanız araziyi gizleyerek performansını artırabilirsiniz. Üstte yer alan gifte katmanların etkisini görebilirsiniz. 


SketchUp’ta 3D modelinizi nasıl optimize edersiniz? 


Diğer 3D modelleme programlarından SketchUp’a dosya aktarırken, büyük modeller (20 mbden fazla) için SketchUp poligon azaltılmasını tavsiye ediyor. SketchUp’ta bir modelin poligon sayısını düşürmek için farklı eklentiler yer alır. Örneğin, organik modelleme araçları da barındıran Artisan kullanılabilir.  

Artisan($39) eklentisiyle modelin kenarlını yumuşatmanıza, boyamanıza ve çokgenleri azaltmanıza yönelik bir çok araçtan faydalanabilirsiniz. 


 


Bu gifte Artisan eklentisiyle poligon düşürmeyi görüyorsunuz. Aracı başlatın ve indirgeme yüzdesini %10-%90 arasında tanımlayın. 

Başka bir eklenti tavsiyesi: Skimp($65). Bu eklenti sayesinde modelde görsel olarak kayıp yaşamadan kolaylıkla yüzey ve poligon sayısını düzenleyebilirsiniz.  


 

Diğer model optimize yöntemleri için SketchUp’ın tavsiyelerine bakabilirsiniz.  


Basit Dokuları Kullanın 

Dokularınızın boyutları Lumion dosyasında da etkili olabilir. Yakın zamanda yaptığımız bir testte 16K çözünürlükteki bir dokunun Lumion malzeme dosyasını 1 GB artırdığını farkettik. 


Geometriyi Gizleyin 

İhtiyacınız olmayan geometriyi gizleyin ve geometrinin katmanlarla görünürlüğünü kontrol edin. Katmanları SketchUp ya da Lumion’da kullanabilirsiniz. Önemli olan etkili bir şekilde katman kontrolünü yönetmek.  


 

Ek olarak, modelin poligon sayısını azaltmak için kullanılabilecek bir başka yöntem normal map veya bump mapi kullanmaktır. Bu konu ile ilgili Mike Brightman’in hazırladığı videoyu izleyebilirsiniz.  


Revit’te 3D modelinizi nasıl optimize edersiniz? 

Revit’te poligon sayısını indirgemek ve model optimizasyonu ile ilgili birçok yararlı kaynak yer alıyor. Örneğin About Limiting Model Geometry Before Exporting isimli makalede yazar model geometrisini nasıl azaltabileceğinizi açıklıyor.  

Modeli dışarı aktarmadan önce indirgemek için altta yer alan üç yöntemi kullanabilirsiniz. 


Görünüşlerin görünürlüğünü yönetme 

Grafikte ve bazı kategorilerde yer alan objelerin görünürlüğünü yönetebilirsiniz. Örneğin, iç mekân objeleri veya çevrenin topografyası.  


Kesit kutularını dışa aktarma 

Revit’te kesit kutularını kullanarak sadece seçili alandaki objeleri dışa aktarabilirsiniz. Özellikle büyük modeller için çok faydalı olacaktır. 


LiveSync aracı ile modelin detay seviyesini belirtme 

Modelin detay seviyesini belirlemek için bir başka araç LiveSync’tirCollada (.DAE) olarak dışa aktarmadan önce detay seviyesini belirleyebilirsiniz. 

LiveSync eklentisinideki ‘Export’ tuşuna tıklayın ve ‘Insertion Point’, ‘Surface Smoothing’ gibi ayarları yönetin. 


 

 

Surface Smoothing’ aracı detay seviyelerini ve eğri yüzeylerin görünümünü belirler. Surface Smoothing değerini düşük tutmak daha az ayrıntılı bir model elde etmenizi sağlar. Surface Smoothing değerini yüksek tutmak dosya boyutlarınıza yük bindirebilir. 


 


ArchiCAD’de 3D modelinizi nasıl optimize edersiniz? 


SketchUp ve Revit’te modeli nasıl optimize edeceğimize değindik. Şimdi sıra ArchiCAD’de. 

Temel bir kural olarak, ArchiCAD’deki 3D geometriyi alttaki 4 ipucuna göre sınırlandırmak isteyeceksiniz. 

ArchiCAD ağaçları yerine Lumion ağaçlarını kullanmak. 

-ArchiCAD objeleri yerine Lumion objelerini kullanmak 

Paftalar için varyasyon oluşturmaktan kaçının. Paftaları çoğaltmak modelin yüksek poligona sahip olmasına neden olabilir. 

- Eğer mümkünse, katı modelleme fonksiyonunda yumuşatma uygulamayın. 

 

ArchiCAD modelinizdeki poligon sayısını görmek için Polygon Counting Tool eklentisini indirebilirsiniz. Bu eklentisi sayesinde 3D poligon sayılarını ve gruplarını (duvarlar, pencereler...) görebilirsiniz.  


 

Bu eklentiyi indirip yükledikten sonra Default level of detail bölümünden objelerin detay seviyesini değiştirebilir ve poligon sayılarını düşürebilirsiniz. 

ArchiCAD model optimizasyonuna dair son bir ipucu çimen uygulaması ile ilgili. Küçük yüzeyler halinde veya büyük yüzeyleri parçalara bölerek uygulanması Lumion performansınızı artırır.  


Daha hızlı, stressiz Lumion performansı ile sınırların ötesine geçin 

Kullandığınız modelleme programı ne olursa olsun Lumion performansınızı artırmanızı sağlayacak püf noktaları her zaman vardır. 


 

Lumion’da en iyi performans için doğru donanıma sahip olmak oldukça önemlidir. Donanım hakkında bilgi almak için alttaki yazımızı okuyabilirsiniz.  

 

İçeriğin orijinalini buradan görebilirsiniz.  


    • Related Articles

    • Lumion Türkçe Temel Eğitim Filmleri

      01 Arayüz Lumion Temel Eğitim Setinin ilk filminde sizlerleyiz. Bu filmimizde Lumion’a giriş yapıyoruz. Açılış ekranı ve detaylarını burada görüyoruz. Performans testinizin sonuçları sizi memnun etmiyorsa http://bit.ly/2GLJTjY adresinden nasıl ...
    • Lumion 8.5 Sürüm Notları

      UYUMLULUK Lütfen 8.5 içerisinde kaydedilen Sahne ve Alınan Modellerin, önceki versiyonlarla geriye doğru uyumlu olmadığını unutmayın. Lumion 5, 6 ve 7 versiyonlarından projelerin açılması ile ilgili bir önce yayınlanan yazıda ilgili bölümü okuyun. ...
    • Lumion 2023.1 Sürüm Notları

      Lumion 2023: 23.1.0 Güncellemesi - Sürüm Notları Lumion 2023.1 bazı kullanım sorunlarını ele alarak birkaç yeni özellik ve iyileştirme sunar. Önemli: Değişiklikleri yüklemek için Lumion 2023’ün güncellenmesi gerekir. Lütfen Lumion açılır ...
    • Lumion 12.5: Sürüm Notları

      Lumion 12.5, Lumion 12.5 Pro ve Lumion 12 kullanıcıları için ücretsiz indirme ve güncelleme olarak bugün erişilebilir. Lumion 12.5 Deneme Sürümü, Lumion 12.5 Pro Deneme Sürümü ve Lumion 12.5 Pro Student da bugün erişilebilir. Şimdi indirebilirsiniz. ...
    • Lumion 12 Sistem Gereksinimleri

      Lumion 12, Windows 10 sürüm 1809 veya daha yenisini ya da Windows 11 sürüm 21H2 veya daha yenisini kullanan bir Windows işletim sistemi gerektirir. Bazı Projelerde Lumion'un performansını artıran "Donanım hızlandırmalı GPU zamanlama" Windows ...