BIM Nedir?

BIM Nedir?

BIM (Building Information Modeling) yani Türkçesiyle Yapı Bilgi Modellemesi ya da Yapı Bilgi Sistemi en temel tanımıyla yapının 3D dijital ikizidir. Bir tesis ve/veya yapının, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerinin dijital ortamda oluşturulması ve yönetimini içeren süreçler ve elemanlar bütünüdür. 

BIM aynı zamanda görünmez veriler olarak da düşünebileceğimiz metadataları içerir. Metada, strüktürel fonksiyon, yangın dayanımı, akustik performans, fiyat, ağırlık, üretici bilgisi gibi birçok veriden oluşabilir. 

Özetle, ‘Model’ ve ‘Metadata’ bir araya gelirse BIM olarak ifade edebiliriz.  

BIM’de depolanan bilgiler, konseptten tasarıma, inşadan işletmeye ve yapının ömrünü tamamlamasına kadar tüm süreçleri kaplar ve bütün süreçlerdeki ve tüm disiplinlerce verilecek kararların desteklenmesinde paylaşılan verileri oluştururlar.  

Archicad, mimarların tasarımlarının BIM modelini oluşturmasını ve içerdiği bilgileri kolay ve esnek yollarla yönetmesini sağlayan BIM yazılımıdır.  

Kullanımı birçok ülkede zorunlu olan ve tüm dünyada her geçen gün daha fazla önem kazanan BIM’in kullanımı Türkiye’de de hızla yaygınlaşmaktadır. Projenin konsept tasarımlarından, inşa ve teslim süreçlerine kadar yönetimini sağlayan BIM projede görev yapan farklı disiplinlerdeki ekiplerin iletişim halinde olmalarını ve bilgi paylaşmalarını sağlamaktadır. 

BIM bir mimari yazılım değil yönetim sistemidir.  



BIM’in Sunduğu Avantajlar 

BIM’den elde edilecek fayda herkes için farklılık gösterebilir.  

  • Proje ilerledikçe karşınıza çıkacak problemleri daha tasarım aşamasındayken öngörebilir, çözümler üretebilirsiniz. 
  • Proje üzerinde çalışanlar arasında koordinasyon sağlanır. Böylece proje süreci bir bütün olarak ilerler. 
  • Metraj ve maliyet hesapları sayesinde hata paylarını en az indirir. Proje süreci boyunca nakit akışını kontrol etmenizi sağlar.  
  • Proje yönetimlerini kolaylaştırır. Zaman kaybı ve gereksiz maliyetlerden kurtarır. 
  • Projenin tüm detaylarını 3 boyutlu olarak görüntüleyebilirsiniz. Projede çalışanların iş birliğini, motivasyonunu ve verimliliğini artırır. 
  • Projenin içerdiği veriler her zaman erişebilmeniz için saklar. 
  • Proje süresince alınması gereken en zor kararları dahi kolaylaştırır, sonuca ulaştırır. 
  • Anlaşmazlık, belirsizlik gibi durumları ortadan kaldırır. Proje sürecinin herkes için net ve şeffaf hale gelmesini sağlar. 
  • Çevre dostu yapılar inşa etmenizi sağlar. Oluşacak atıkları en aza indirir. 
  • Devlet sözleşmelerinde ve kamu ihalelerinde tüm şartlara uyulmasını sağlar. BIM 2’ye geçiş kolaylığı sunar. 

BIM’den Kimler Faydalanabilir 

Söz konusu BIM olduğunda ilk akla gelen sadece büyük firmaların kullandığı akla gelse de bu tamamen bir yanılgı. Yapı Bilgi Sistemi, sürdürülebilirlik isteyen, işlerinde kaliteden taviz vermeyen ve bir adım öteye geçmek isteyen herkes için gerekliliktir. 

 İnşaat sektöründeki herkes BIM ile işlerini kusursuz, verimliliği yüksek ve kontrollü olarak tamamlayabilir. BIM konusunda merak ettiğiniz her konu için BIM uzmanı danışmanlarımızın tecrübesinden faydalanabilirsiniz.  

BIM’e geçiş yapmak için Archicad’i deneyin.


    • Related Articles

    • Neden CAD'den BIM'e Geçmeliyim?

      CAD ve BIM yapı tasarım ve dokümantasyon süreçlerindeki iki farklı yaklaşımın temsilcileridir. CAD 2B çizgiler, yazılar ve grafik elemanlardan oluşur. Yani CAD, kalem ve cetvelle üretilen çizimlerin elektronik ortama taşınması gibidir. Üretilen her ...
    • OPEN BIM Nedir?

      OPEN BIM, yapıların tasarım, inşa ve işletimleri için açık standart ve iş akışlarını esas alan, program geliştiricilerini, yüklenicileri, tasarımcıları, mühendisleri bir araya getiren modern bir iş birliği yaklaşımıdır. OPEN BIM logosu, tercih ...
    • Corona Renderer Nedir?

      Corona Renderer, Autodesk 3ds Max, MAXON Cinema 4D için ve bağımsız bir uygulama olarak kullanılabilen, modern, yüksek performanslı fotogerçekçi bir render aracıdır. Corona Renderer'in gelişimi, 2009 yılında Prag'daki Çek Teknik ...
    • V-Ray Nedir?

      Bu filmde; V-Ray render motorunun ne olduğu, gelişim süreci ve kullanım alanları anlatılmaktadır. V-Ray nedir? Gelişim süreci - Kullanım alanları V-Ray hesaplama yaklaşımı V-Ray render motoru hakkında daha fazla bilgi edinmek, destek almak, ...
    • V-Ray Nedir?

      Bu filmde; V-Ray render motorunun ne olduğu, gelişim süreci ve kullanım alanları anlatılmaktadır. V-Ray nedir? Gelişim süreci - Kullanım alanları V-Ray hesaplama yaklaşımı V-Ray render motoru hakkında daha fazla bilgi edinmek, destek almak, ...