Adobe Acrobat ile nasıl portföy(portfolyo) oluşturabilirim?

Adobe Acrobat ile nasıl portföy(portfolyo) oluşturabilirim?

PDF Portföyü oluşturmak, mizanpaj seçerek ve dosya ekleyerek yapabileceğiniz çok kolay bir işlemdir. PDF Portföyünüzde klasörler oluşturabilir, bileşen dosyalarını ve klasörleri silebilir, bileşen dosya adlarını düzenleyebilir, bileşen dosya açıklamaları ekleyebilir ve düzenleyebilirsiniz.

Ek kaynaklar

PDF Portföyleri oluşturma ile ilgili videolar ve eğitimler için, aşağıdaki kaynaklara bakın:

PDF Portföyü oluşturma

Basit bir PDF Portföyünü birkaç hızlı adımda oluşturabilirsiniz.
  1. Acrobat uygulamasını başlatın ve aşağıdakilerden birini yapın:
    • Karşılama Ekranında, PDF Portföyü Oluştur'u tıklatın.
    • Araç çubuğunun sol üst köşesindeki Oluştur düğmesini tıklatın ve menüden PDF Portföyü'nü seçin.
    • Dosya > Oluştur > PDF Portföyü'nü seçin.
  2. Sihirbazın sol tarafından bir mizanpaj seçin.Mizanpaj listesi, Acrobat ile birlikte verilen önceden tanımlanmış mizanpajları ve içe aktardığınız bir veya iki özel mizanpajı içerir. İkiden fazla sayıda içe aktardıysanız, yalnızca en son içe aktardığınız iki özel mizanpaj görünür. Bilgisayarınıza yüklediğiniz özel bir mizanpajı eklemek için, Özel Mizanpajı İçe Aktar'ı tıklatın ve dosyayı açın. Mizanpajların dosya adları .nav uzantısına sahiptir.
  3. Dosyaları Ekle düğmesini tıklatın ve PDF Portföyüne eklenecek içerikleri seçin. Bir veya daha fazla dosya seçebilirsiniz.
  4. Dosyaları eklemek ve PDF Portföyünü kaydetmek için Son'u tıklatın.
Not: Windows'ta, Outlook ve Lotus Notes yazılımlarında bulunan Acrobat PDFMakeruygulaması, e-posta mesajlarını dönüştürdüğünüzde PDF Portföyleri oluşturabilir.

Dosya ve klasörleri PDF Portföyüne ekleme

Varolan bir PDF Portföyüne içerik ekleyebilirsiniz. Açık bir PDF Portföyünde, Düzenleme moduna gidin ve aşağıdakilerden birini yapın:
  • Tek tek dosya eklemek veya dosya içeren bir klasör eklemek için İçerik Ekle panelini, ardından da Dosyaları Ekle ya da Klasör Ekle'yi tıklatın.
  • Klasör oluşturmak için İçerik Ekle panelini tıklatın, ardından da Klasör Oluştur'u tıklatın.
  • Bilgisayarınızdan dosya eklemek için, dosya ve klasörleri PDF Portföyü çalışma alanına veya bir klasöre sürükleyin.
  • Dosyaları farklı bir klasöre taşımak için dosyaları sürükleyin.
En iyi performansı elde etmek için bileşen dosyaların toplam sayısını 15 ya da altında, bileşen dosyaların toplam boyutunu da 50 MB'nin altında tutun.

PDF Portföyüne web içerikleri ekleme

Web sitelerine bağlantı oluşturabilir veya video etiketleri gömebilirsiniz. PDF Portföyünündosya boyutunu küçük tutmak istediğinizde, web içeriklerine yönlendirilen bağlantı oluşturabilirsiniz.
  1. Mizanpaj bölmesinde İçerik Ekle panelini tıklatın ve içerik ekleme seçeneklerinden birini belirleyin.
  2. Web İçeriği Ekle'yi seçin.
  3. PDF Portföyünüze eklenen web içeriği için bir dosya adı ve açıklama girin. Bu web dosyası, belirttiğiniz web içeriğine bağlantıyı sağlar.
  4. Aşağıdakilerden birini yapın:
    • Bir web sitesine yönlendirilen bir bağlantı oluşturmak için, Web Bağlantısı Oluştur'u seçin ve URL'yi girin.
    • Video etiketi gömmek için, Bir Gömülü Etiket Ekleyin'i seçin ve videonun gömme kodunu yapıştırın. Video paylaşım web sitelerinde genellikle videoya ait gömme kodunun kopyalanabileceği bir yol bulunur. Örneğin, web sitesi kodunu ve diğer gömme seçeneklerini gösteren bir Gömme kutusu bulunabilir.

PDF Portföyünde multimedya dosyalarını dönüştürme (Acrobat Pro)

Bir PDF Portföyünün içinde bulunan şu bileşen multimedya dosyalarını PDF'ye dönüştürebilirsiniz: FLV dosyaları, SWF dosyaları, F4V, mp3. H.264 (AAC ses ile) kodlanmışlarsa şu dosyaları da PDF'ye dönüştürebilirsiniz: MOV, M4V, MP4, 3GP ve 3G2. (H.264 ve AAC, filmler için kodlama ve sıkıştırma seçenekleridir.) Not: AVI veya WMV dosyalarını PDF'ye veya diğer multimedya dosya türlerini FLV formatına çevirmek için Adobe Media Encoder uygulamasını kullanın. Bu uygulama, Acrobat X Suite veya Creative Suite'te bulunur.
  1. Düzenleme modunda, PDF Portföyündeki bir veya birden fazla multimedya dosyasını sağ tıklatın ya da Control tuşunu basılı tutarak tıklatın ve PDF'ye Dönüştür'ü seçin.
  2. İletişim kutusu görüntülenirse gerektiği gibi seçenekleri belirtip Tamam'ı tıklatın.

PDF Portföyünden dosya ve klasör kaldırma

Bir klasörü silerseniz, içindeki tüm dosyalar da PDF Portföyünden silinir. Düzenleme modunda, PDF Portföyünde bir veya daha fazla dosya ya da klasör seçip Delete tuşuna basın. İsterseniz de, kullanılabiliyorsa kart üzerindeki Dosyayı Sil simgesini tıklatın.

PDF Portföyünü Özelleştirme (Acrobat Pro)

Düzenleme modunda, mizanpajı, temayı ve renk şemasını özelleştirebilirsiniz. Seçtiğiniz veya kendi oluşturduğunuz sütunlarla Ayrıntılar görünümünü de özelleştirebilirsiniz.

PDF Portföyü mizanpajını değiştirme

PDF Portföyü mizanpaj seçenekleri gereksinimlerinize en uygun içerikleri sunmanızı sağlar. Örneğin, Tıklatmalı mizanpaj okuyucuların PDF Portföyündeki dosyalara teker teker bakmasını sağlar. Tüm mizanpajlarda, karttaki her dosya bir görüntüyle (varsa) ve dosya adı gibi, belgeyle ilgili bilgilerle gösterilir. Ayrıca kendi özel mizanpajlarınızı da oluşturabilirsiniz, ancak bu biraz yazılım geliştirme becerisi gerektirebilir. Düzenleme modunda, aşağıdakilerden birini yapın:
  • Mizanpaj seçmek için, Mizanpaj bölmesinde Portföy Mizanpajları'nı tıklatın ve listeden bir mizanpaj seçin.
  • Özel bir mizanpaj kullanmak için, Özel Mizanpajı İçe Aktar'ı tıklatın. Bilgisayarınızdaki özel mizanpajı bulun ve açın. Mizanpaj dosyaları .nav uzantısına sahiptir. Mizanpaj,Portföy Mizanpajları listesinde görünür; buradan mizanpajı seçebilirsiniz. İçe aktarılan mizanpajlar, Portföy Mizanpajları panelinin Özel Mizanpajlar kısmına kalıcı olarak eklenir.
  • Özel bir mizanpajı silmek için, mizanpaj adının yanındaki X simgesini tıklatın.

Görsel görünümü değiştirme

Temalar, renkler ve arka plan görüntüleri, PDF Portföyüne görsel bir etki ve uyum katar. Görsel öğeleri değiştirmek için Düzenleme modunu kullanın.
  • Bir tema seçmek için, Mizanpaj bölmesinden Görsel Temalar'ı tıklatın ve listeden bir tema seçin.
  • Özel bir tema kullanmak için, Özel Tema İçe Aktar'ı tıklatın. Bilgisayarınızdaki özel temayı bulun ve açın. Tema, PDF Portföyünüze hemen uygulanır ve Görsel Temalar listenizde "Custom" adıyla görünür. Özel mizanpajların aksine, özel temalar yalnızca geçerli PDF Portföyüne uygulanır ve Görsel Temalar paneline kalıcı olarak eklenmez. Adobe Flash Professional veya Adobe Flash Builder ile oluşturulan temalar .swf uzantısına sahiptir.
  • Bir görsel temanın rengini değiştirmek için, Mizanpaj bölmesinde Renk Paletleri'ni tıklatın ve farklı bir palet seçin.
  • Özel bir renk paleti oluşturmak için, Renk Paletleri panelinde Varolandan Oluştur'u tıklatın ve renkleri belirtin.
  • Arkaplan renginin özelliklerini değiştirmek için, ilk olarak bir renk paleti seçin, sonra da Arkaplan'ı tıklatın. İstediğiniz arkaplan renk özelliklerini belirtin.
  • Bir görüntüyü arkaplan olarak eklemek için, Mizanpaj bölmesinde Arkaplan'ı tıklatın. Arka Plan Görüntüsü alanında, listeden bir görüntü seçin veya bilgisayarınızdan bir görüntü eklemek için Yeni Seç'i tıklatın. İstediğiniz görüntü özelliklerini belirtin.

Üstbilgi ekleme

Üstbilgi mizanpajın üst tarafında görüntülenir; logo, şirket adı ve iletişim bilgileri gibi önemli bilgiler bulunabilir. Üstbilgide metin, görüntü veya her ikisi birden bulunabilir ve farklı biçimlerde yerleştirilebilir.
  1. Düzenleme modunda, düzenleme penceresinin üstündeki boş şeridi tıklatın. Üstbilgi Özellikleri paneli, Mizanpaj bölmesinin alt kısımlarında görünür. PDF Portföyünde boş üstbilgi alanı
  2. Üstbilgi Özellikleri'ndeki listeden bir şablon seçin.
  3. Üstbilgi alanında içerik eklemek için kutuları tıklatın. Metin eklemek için, çift tıklatarak ekleme noktasının gösterilmesini sağlayın.
  4. Metin ve Görüntü Özellikleri panellerinde, boyut, arka plan rengi, font ve diğer özellikleri belirtin.